Թռչունների ընտանիքներ

Kosrae Chase / Zapornia monasa

Pin
Send
Share
Send
Send


Լատինական անուն:Porzana porzana
Ջոկատ:Կռունկանման
ԸնտանիքՀովիվներ
Լրացուցիչ ՝Եվրոպական տեսակների նկարագրություն

Արտաքին տեսք և վարք... Starնոտի կամ լորի չափ թռչուն (մարմնի երկարությունը 22-24 սմ, քաշ 60-130 գ), վերջինս ինչ-որ չափով հիշեցնում է կոմպակտ կազմվածք, բայց կտրուկ տարբերվում է երկար, բարակ ոտքերից և հատկապես մատներից: Եգիպտացորենի արգելակներից այն տարբերվում է ավելի փոքր չափերով և մոխրագույն-շագանակագույն, ոչ թե ավազոտ-կարմիր գույնով:

Մյուս կողմից, այն տարբերվում է ամենամոտ տեսակներից ՝ փոքր ծովախեցգետիններից և փշրանքներից ՝ փշրանքներից, ավելի մեծ չափերով և ավելի մեծ խայտաբղետությամբ (մասնավորապես ՝ խոռոչի վրա փոքր լուսավոր բծերի առկայության դեպքում): Ֆիզիկայում, նրանց համեմատությամբ, դա մի փոքր ավելի կլորացված է թվում: Այն նախընտրում է լողալ ջրային մարմինների ափին գտնվող խոնավ վայրերում, այնուամենայնիվ, գրեթե երբեք չի պատահում եղեգի թավուտներում (ի տարբերություն նրա երկու փոքր հարազատների):

Նախընտրում է ավելի կարճ մերձբուսական բուսականությունը, հատկապես ջրով ողողված ձիու պոչը: Այն վարում է կյանքի գաղտնի ձև, շատ հազվադեպ է թողնում մացառուտները, վտանգի դեպքում աննկատ փախչում է, հանկարծակի վախի դեպքում հանում է: Թռիչքը թեթև է, կախված ոտքերը նկատելի են միայն թռիչքից անմիջապես հետո, այնուհետև թռչունն արագ վերցնում է դրանք: Նա գիտի լողալ, բայց շատ չի սիրում ՝ նախընտրելով թռչել բաց ջրի վրայով կամ այն ​​կողմ ցատկել: Նա ի վիճակի է հմտորեն բարձրանալ բույսերի ցողունները, սակայն, նա երբեք չի հասնում գագաթներ ՝ նախընտրելով բոլոր կողմերից ծածկված մնալ թփերով:

Նկարագրություն... Մեծահասակների գույնը վերևից շոկոլադ-շագանակագույն է, ներքևից `մոխրագույն (կանանց մոտ` շագանակագույն երանգով), շատ փոքր լուսավոր բծեր ցրված են ամբողջ փետուրով, և մարմնի երկայնական գծեր կան նաև մարմնի վերին մասում: Կողմերին կան հաճախակի ուղղահայաց լուսավոր շերտեր: Ընդհանրապես, մեր բոլոր հովիվ թռչուններից սովորական դիակը, թերևս, ունի ամենախայտաբղետ գույնը: Բայց հեռվից դիտելիս այս ամբողջ խայտաբղետը միաձուլվում է, և թռչունը կարծես թե պարզապես մուգ շագանակագույն է, առանձնանում են միայն պոչի բաց (դեղնավուն-սպիտակ) եզրերը, իսկ առանձին պայծառ կետը կտուցի կարմիր-նարնջագույն հիմքն է (այնուամենայնիվ , այն զգալիորեն մարում է աշնանը): Թաթերը կանաչ են, գարնանը `ավելի պայծառ, իսկ աշնանը` ձանձրալի: Աչքերը մուգ են (ոչ վառ կարմիր):

Երիտասարդ թռչունները կտուցների վրա պայծառ կետ չունեն. Բոլոր փետուրներն ավելի նուրբ են, քան մեծահասակների մոտ: Ներքին բաճկոնները ամբողջովին սեւ են ՝ դեղնավուն սպիտակ կտուցով: Մեծանալուն պես կտուցը հիմքից սկսում է սեւանալ, այն բանից հետո, երբ սևը կարմիր է դառնում, այնպես որ որոշ ժամանակ կտուցը եռագույն է թվում:

Քվեարկել... Գարնանը և ամռան սկզբին ամենահեշտն է դիակի հայտնաբերումը նրա ձայնով, հատկապես մթնշաղին և գիշերը: Այս պահին արուները ոտքերով հարվածում են ՝ արձակելով ռիթմիկորեն կրկնվող կարճ «խարազանող» սուլիչ («հանգստյան օրերին հանգստյան օրերին"): Soundերեկային ժամերին այս ձայնը նույնպես կարելի է լսել, բայց հազվադեպ և անկանոն: Գարնանային թռիչքի ժամանակ հետապնդողները գիշերը թռչելիս երբեմն սուլում են:

Բաշխում, կարգավիճակ... Տարածված է Արևմտյան Եվրոպայից մինչև Բայկալ լիճ: Մեր տարածաշրջանում `համարյա ամբողջ քննարկվող տարածքում, բացառությամբ հեռավոր հյուսիսի: Գրեթե ամենուր հարմար տեղերում, սովորական, բայց ոչ շատ:Կենտրոնական Ռուսաստանում ավելի տարածված է մանր ծովախեցգետիններ և հատկապես փշրանքներ գտնելը: Թիվը նկատելիորեն տատանվում է, թաց տարիներին այն ավելի բարձր է, քան չոր տարիներին: Ձմեռում է Աֆրիկայում, հարավային Եվրոպայում, Կասպից ծովում, Հնդկաստանում:

Ապրելակերպ... Բույնը կառուցված է ամենախիտ թավուտներում, լավ թաքցնելով այն ինչպես կողմերից, այնպես էլ վերևից: Սեղանի մեջ սովորաբար կան մոտ մեկ տասնյակ գունավոր ձվեր: Երկու ծնողներն էլ ինկուբացնում և ղեկավարում են ձագը: Բազմացման սեզոնից հետո նրանք դառնում են գրեթե անտեսանելի, քանի որ դադարում են ձայն տալ: Այն թռչում է սեպտեմբերին Ռուսաստանի կենտրոնից. Ամենահյուսիսային ձմեռային տարածքները գտնվում են Սև ծովի հյուսիսային ափին (չնայած թռչունների հիմնական մասը թռչում է ավելի հարավ): Գարնանը այն սովորաբար վերադառնում է ապրիլի կեսերին: Ինչպես գարնանը, այնպես էլ աշնանը այն միգրացիայի է ենթարկվում միայնակ, չի կազմում հոտեր և չի առաջացնում մեծ կուտակումներ, չնայած մեծ առատության վայրերում դա կարող է չամրացված «բռնկումներ» ստեղծել:

Մի շարք փոքր անողնաշարավորներ ՝ միջատներ, որդեր և նմանատիպ այլ տեսակներ, հիմնականում ծառայում են որպես ընդհանուր հետապնդման սնունդ:

Ընդհանուր վագոն (Porzana porzana)

Արտաքին տեսք

Մարմնի երկարությունը հասնում է 22-24 սմ 80-147 գ քաշի, թևերի բացվածքը հասնում է 37-42 սմ, կտուցը կարճ է և կոնաձև: Դրա գույնը նարնջագույն-կարմիր է, իսկ վերջը `դեղնավուն-մոխրագույն: Ոտքերը երկար են, դրանց գույնը `դեղնավուն-կանաչ: Ոտքի մատները երկար են: Մարմնի վերին մասը շագանակագույն է և նոսրացված մութ և բաց բծերով: Փորը բաց գույն ունի: Թեւերը կլորացված են: Պոչը կարճ է և ուղղաձիգ: Տղամարդիկ և կանայք արտաքին տեսքով գրեթե նման են միմյանց: Իգական սեռի ներկայացուցիչներն ունեն ավելի թեթեւ փետուր և ավելի բծեր, քան տղամարդիկ:Դունի ճտերը սեւ են, իսկ չհասունացած երիտասարդ թռչունները գլխի վրա ունեն բազմաթիվ բծեր, իսկ կտուցները ՝ ձիթապտղի կանաչ, նարնջագույն հիմքով:

Վերարտադրություն

Վագոնների զույգերը մոնոգամ են: Տեսակների ներկայացուցիչները բնադրման վայրեր են ժամանում ապրիլ-մայիս ամիսներին: Բները կառուցվում են ջրի կողքին ՝ խիտ բուսականությամբ կամ կումոկներով: Բույնը ամանի է, բարձր պատերով: Այն լավ է թաքնված թանձրերի մեջ և անտեսանելի է ինչպես վերևից, այնպես էլ կողմերից: Տրամագիծով նման կառուցվածքը հասնում է 15-18 սմ, իսկ բարձրությունը հավասար է 7-15 սմ: Էգը և արուն միասին բույն են կառուցում առկա բուսականությունից: Սրանք ցողուններ, ճյուղեր, տերևներ են:

Յուրաքանչյուր սեզոնի համար պատրաստվում է մեկ կալանք, միայն նրա մահվան դեպքում էգը նոր ձվեր է դնում: Կլատչում կան 8-12 կանաչավուն ձվեր ՝ շագանակագույն բծերով: Ինկուբացիոն շրջանը տեւում է 18-20 օր: Երկու ծնողներն էլ ինկուբացնում են կալանքը: Հատված ճտերը ծածկված են ներքևով: Մի քանի ժամվա ընթացքում նրանք լքում են բույնը և հետևում ծնողներից մեկին ամենուր, բայց մայրամուտի հետ նրանք վերադառնում են: Երիտասարդ վագոնները թևավորվում են 38-40 օրվա ընթացքում և ձեռք բերում լիակատար անկախություն: Այս թռչունները թողնում են իրենց բնադրման վայրերը օգոստոսի վերջին - սեպտեմբերին:

Վարքագիծ և սնուցում

Մարմինն օրվա ընթացքում սնվում է: Գիշերը հանգստանալով խիտ բուսականությամբ: Բայց միգրացիայի ժամանակահատվածում թռչունները խմբվում են խմբերով և հաճախ սնվում մթության մեջ: Դիետան շատ բազմազան է: Այն բաղկացած է կենդանական և բուսական մթերքներից: Սրանք ջրային անողնաշարավոր կենդանիներ են, մանր ձկներ, ջրիմուռներ և տարբեր խոտաբույսեր:Սննդամթերք փնտրելու համար թռչունները տեղափոխվում են մակերեսային ջրի մեջ և սնունդ են փնտրում ջրի, մանր թփերի կամ խոտի մեջ: Նրանք իրենց պահում են լուռ ու գաղտնի, չեն դուրս գալիս բաց տարածքներ, թաքնվում խոտերի և թփերի մեջ: Նրանց ներկայությունը հաղորդվում է միայն տղամարդկանց զուգակցված զանգերի միջոցով:

Տեսակների ներկայացուցիչները արագ շարժվում են մակերեսային ջրի և ցամաքի մեջ, բայց նրանք չեն սիրում լողալ: Միայն վտանգի դեպքում նրանք լողում են և նույնիսկ սուզվում: Նրանք երբեք չեն թռչում հոտերով ՝ նախընտրելով մեկ թռիչք: Այս տեսակը պաշտպանված է «Աֆրո-եվրասիական միգրացիոն ջրային թռչունների պահպանման մասին» համաձայնագրով: Այն դասակարգվում է որպես «Առնվազն մտահոգություն»:

Pin
Send
Share
Send
Send