Թռչունների ընտանիքներ

Թռչնի արծիվ - ինչպիսին է այն և ինչ է ուտում

Pin
Send
Share
Send
Send


Հին ժամանակներում արծիվը արևի խորհրդանիշ էր Եգիպտոսում և Չինաստանում, կարծում էին, որ թռչունը հաջողություն և հաղթանակ է բերում: Հռոմեացիների համար արծիվը ծառայում էր որպես Յուպիտերի փոթորկի և կայծակի մարմնացում: Հին երկրների ղեկավարները հաճախ կրում էին արծվի փետուրներից պատրաստված զարդեր կամ իրենց հագուստներին ավելացնում էին համապատասխան խորհրդանիշներ: Արծվի պատկերն արտացոլված է նույնիսկ համաշխարհային կրոններում: Այս հպարտ թռչունը, որն առանձնանում է իր թռիչքի բարձրությամբ, համարվում է աստվածային դեմքի մարմնացում հինդուիզմի, քրիստոնեության և այլ կրոններում:

  • 1 Թռչնի նկարագրություն
  • Արծվի կերակրման 2 առանձնահատկություն
  • 3 Թռչունների բաշխում
  • 4 արծվի սովորական տեսակներ
    • 4.1 Բազե արծիվ (Aquila fasciata)
    • 4.2 Ոտքով արծիվ (Aquila pennata)
    • 4.3 Հնդկական բազեի արծիվ (Aquila kienerii)
    • 4.4 քարե արծիվ (Aquila rapax)
    • 4.5 տափաստանային արծիվ (Aquila nipalensis)
    • 4.6 Մեծ կետավոր արծիվ (Aquila clanga)
    • 4.7 փոքր կետավոր արծիվ (Aquila pomarina)
    • 4.8 Հնդկական խայտաբղետ արծիվ (Aquila hastata)
    • 4.9 Կաֆա արծիվ (Aquila verreauxii)
    • 4.10 Moluccan Eagle (Aquila gurneyi)
    • 4.11 արծաթե արծիվ (Aquila wahlbergi)
    • 4.12 սեպաձիգ արծիվ (Aquila audax)
  • 5 Արական և իգական արծիվ. Հիմնական տարբերությունները
  • 6 Բուծման արծիվ
  • 7 Արծվի ձայն
  • 8 հետաքրքիր փաստ թռչնի մասին

Թռչնի նկարագրություն

Արծիվը գիշատիչ թռչուն է, որը պատկանում է բազեների ընտանիքին: Սա թռչուն է ՝ զանգվածային կազմով, երկար, լայն թևերով, զանգվածային կտուցով: Արծվի ճանկերը թեքված են դեպի ներս, ազդրերի տարածքում կան փետուրներից «տաբատներ»:

Արծվի մարմնի երկարությունը 75-ից 88 սմ է, պոչը ՝ կարճ, թևերը ՝ լայն, դրանց բացվածքը հասնում է 2,5 մ-ի:

Արծվի սննդային առանձնահատկությունները

Արծվի դիետայի հիմքը փոքր ու միջին ողնաշարավորներն են, հազվադեպ թռչունը կարող է սատկել դիակներով:

Արծիվները շատ արդյունավետ որս են անում: Որս որոնելու համար այս թռչունները կարող են երկար ժամանակ սավառնել օդում, կամ նրանք իրենց տուժածներին սպասում են ՝ նստելով բարձր տեղեր: Մեծ արծիվները որսում են այլ թռչունների: Նրանք միշտ անակնկալի են բերում իրենց զոհին, քանի որ հարձակվում են այնպիսի բարձրությունից, որի վրա նա պարզապես չի տեսնում նրանց: Արծիվը նույնպես սուզվում է մեծ արագությամբ, ինչը զոհին փրկության ոչ մի հնարավորություն չի թողնում: Ահա թե ինչպես են արծիվները թռչուններին բռնում թռչելիս:

Բացի ինքնուրույն սնունդ ձեռք բերելուց, արծիվները հակված են նաև կողոպուտի. Նրանք հեշտությամբ թռչում են բռնած որսը փոքր գիշատիչ թռչուններից:

Թռչնի տարածումը

Արծիվների բաշխման տարածքը շատ լայն է: Այս թռչուններն ապրում են Եվրասիական մայրցամաքի, Հյուսիսային Ամերիկայի և Աֆրիկայի անտառներում, տունդրայում, տափաստաններում և անապատներում: Արծիվները բներ են կառուցում ինչպես գետնին, այնպես էլ ծառերում, հաճախ ՝ լեռներում:

Արծիվների ընդհանուր բնակչությունն աստիճանաբար նվազում է:

Բազե արծիվ (Aquila fasciata)

Այս տեսակի մարմնի երկարությունը 65-ից 75 սմ է, թևի երկարությունը `46-ից 55 սմ, քաշը` 1,5-2,5 կգ: Մեծահասակ թռչունների փետուրը հետևի մասում սեւ-շագանակագույն է, պոչը ՝ մոխրագույն, լայնակի մուգ նմուշով: Փորը փափկամազ է կամ սպիտակ ՝ երկայնական սեւ շերտերով և ոտքերի վրա և մուգ լայնակի գծերով: Անչափահասների շրջանում որովայնը կարմրավուն է ՝ շերտերով կրծքի, գլխի և պարանոցի վրա: Իռիզը մեծահասակների մոտ դեղին է, անչափահասների մոտ ՝ բաց շագանակագույն: Կտուցը գորշ-սեւ է, ճանկերը ՝ սեւ, ոտքերը ՝ դեղին: Էգերը ավելի մեծ են, քան տղամարդիկ:

Բազե արծիվն ապրում է հարավային Եվրոպայի, Աֆրիկայի, Ասիայի և Փոքր Սունդայի կղզիների արևադարձային և մերձարևադարձային գոտիներում:

Եվրոպայի շատ շրջաններում այս տեսակը վտանգված է, քանի որ այն ոչնչացվում է մարդկանց կողմից, նրա բնակավայրը փոխվում է սովորական կերերի նվազման հետևանքով, թռչունները նույնպես հաճախ սատկում են էլեկտրահաղորդման գծերի վրա:

Կոշկավոր արծիվ (Aquila pennata)

Թռչնի մարմնի երկարությունը 45-ից 53 սմ է, թևերի բացվածքը `100-132 սմ, քաշը` 500-ից 1300 գ: Էգերն ավելի մեծ են, քան տղամարդիկ, բայց նրանց հետ նույնն են փետուրի գույնով: Պոչը թեթեւ է ներքեւում, առանց շերտերի: Կտուցը կարճ է, կոր, սև: Թաթերը դեղին են `սեւ եղունգներով:

Գաճաճ արծվի համար փետուրում առանձնանում է թեթև և մութ բազմազանությունը: Թեթև թզուկ արծիվը ունի շագանակագույն մեջք, կեղտոտ-սպիտակ փոր և կրծքավանդակի մուգ շերտեր: Թևերը վերևից մուգ են, իսկ ներքևից ՝ բաց: Մուգ գույնի արծիվները շագանակագույն-շագանակագույն են թե՛ մեջքին, թե՛ որովայնին, գլխին ՝ ոսկեգույն կամ կարմիր երանգ:

Տեսակը հանդիպում է Աֆրիկայի հյուսիս-արեւմուտքում (Մարոկկոյից Թունիս): Եվրոպայում թռչունն ապրում է Պիրենեյան թերակղզում և Ֆրանսիայում: Բույնի առանձին վայրեր հանդիպում են Հունաստանում, Թուրքիայում, Բուլղարիայում, Ռումինիայում, Սլովակիայում, Մոլդովայում, Բելառուսում, Ուկրաինայում, Ռուսաստանում, Մոնղոլիայում, Հնդկաստանում: Հնդկաստանում բնակվողները նստակյաց են, մնացածը ՝ չվող: Կյանքի համար թզուկ արծիվը ընտրում է թափող, հազվադեպ փշատերև և խառն բարձրահասակ անտառներ, որոնք տեղակայված են բաց տարածքների կողքին:

Հնդկական բազեի արծիվ (Aquila kienerii)

46-ից 61 սմ մարմնի երկարությամբ փոքր տեսակներ, թևերի բացվածքը `105-140 սմ: Նեղ թևավոր թևեր: Պոչը կլորացված է, երկար: Մեծահասակ թռչունների մեջքին ու կողքերը սեւ են: Կզակը, կոկորդը և խոռոչը սպիտակ են: Ներքին մասերը, ոտքերը և թևերը կարմիր շագանակագույն են `լայն սեւ գծերով: Պոչը և թևերը տակը մոխրագույն են ՝ մուգ լայնակի գծերով: Գլխի վրա կա գագաթ: Կտուցը սեւ է, ծիածանաթաղանթը ՝ մուգ շագանակագույն: Թաթերը դեղին են `սեւ եղունգներով: Չի տիրապետում սեռական դիֆորմիզմին:

Տեսակը տարածված է Ինդոմալայական գոտում (Հնդկաստանի թերակղզի, Հնդկաչինա, Մալազիա, Արևմտյան Ինդոնեզիա, Ֆիլիպիններ), որտեղ նա ապրում է արևադարձային, մշտադալար, խոնավ անտառներում:

Քարե արծիվ (Aquila rapax)

Տեսակների մարմնի երկարությունը 60-ից 72 սմ է, թևերի բացվածքը ՝ 60-183 սմ, արական սեռի քաշը ՝ 1,6-2,0 կգ, էգերինը ՝ 1,6-2,5 կգ: Աչքերը դեղին կամ բաց շագանակագույն են, ոտքերը ՝ դեղին: Թեւերը լայն են, պոչը ՝ կարճ: Ըստ փետուրի գույնի ՝ առանձնանում են բաց, մուգ և կարմիր ձևերը:

Թռչունը հանդիպում է Ասիայում (Իրան, Պակիստան, Հնդկաստան, Նեպալ, Մյանմար), Արևմտյան Աֆրիկայում (Չադ, Սուդան, Եթովպիա, Սոմալի), ինչպես նաև Նամիբիայում և Բոտսվանում, Հարավային Աֆրիկայում, Լեսոտոյում և Սվազիլենդում: Քարե արծիվն ապրում է սավաննաներում և տափաստաններում ՝ ծովի մակարդակից մինչև 3000 մ բարձրության վրա:

Տափաստանային արծիվ (Aquila nipalensis)

Թռչնի մարմնի երկարությունը 60-ից 85 սմ է, թևերի բացվածքը `220-230 սմ, քաշը` 2,7-ից 4,8 կգ: Էգերն ավելի մեծ են, քան տղամարդիկ: Մեծահասակ թռչունների փետուրը մուգ շագանակագույն է, գլխի հետեւի մասում ՝ կարմիր բիծ: Թեւերը մոխրագույն-շագանակագույն են: Իռիզը ընկույզ-շագանակագույն է, կտուցը գորշ-սեւ է, ճանկերը ՝ սեւ, թաթերը ՝ դեղին: Երիտասարդ թռչունների մեջ գույնը շագանակագույն-շագանակագույն է ՝ շերտերով:

Տափաստանային արծիվը բույն է դնում Ռուսաստանի Օրենբուրգի մարզի Ստավրոպոլի երկրամասում, Կալմիկիայի, Աստրախանի և Ռոստովի մարզերում, Ուրալի հարավում, Սիբիրում, Ասիայում: Միգրացվող տեսակներ, ձմեռները Աֆրիկայում, Հնդկաստանում, Արաբական թերակղզում: Թռչունը նշված է Ռուսաստանի Դաշնության Կարմիր գրքում և անհետացող տեսակ է:

Մեծ կետավոր արծիվ (Aquila clanga)

Մարմնի երկարությունը 65-ից 73 սմ, քաշը ՝ 1,6-3,2 կգ: Սեռական դիորֆիզմն արտահայտվում է միայն նրանով, որ էգերը ավելի մեծ են, քան տղամարդիկ: Մեծ կետավոր արծիվը ավելի փոքր է ու մութ, քան Փոքր կետավոր արծիվը, բայց ընդհանուր առմամբ դժվար է տարբերակել: Մեծահասակների փետուրը մուգ շագանակագույն է, բաց շողոքորթով և երանգով: Երիտասարդ թռչունները մեջքին ունեն արցունքի կաթիլի տեսքով թեթեւ բծեր: Կտուցն ու ճանկերը սեւ են: Թաթերը դեղին են:

Տեսակն ապրում է Եվրոպայում (Ֆինլանդիա, Լեհաստան, Հունգարիա, Ռումինիա) և Ասիայում (Մոնղոլիա, Չինաստան, Պակիստան): Ռուսաստանում այն ​​տարածվում է Կալինինգրադից մինչև Պրիմորիե: Թռչունը գաղթական է. Ձմռանը նա գաղթում է Հնդկաստան, Իրան, Հնդկաչին:

Փոքր կետավոր արծիվ (Aquila pomarina)

Մարմնի երկարությունը 62-ից 65 սմ, քաշը ՝ 1,5-1,8 կգ: Փետուրի գույնը նույնն է, ինչ մեծ կետավոր արծիվին, բայց մի փոքր ավելի բաց:

Ապրում է Ռուսաստանում երկու տարածաշրջաններում ՝ Սանկտ Պետերբուրգի, Նովգորոդի, Մոսկվայի և Տուլայի շրջանների մոտ: Գտնվել է նաև Հունգարիայում, Մակեդոնիայում, Հունաստանում, Թուրքիայում, Իրաքում, Հնդկաստանում:

Հնդկական խայտաբղետ արծիվ (Aquila hastata)

Թռչնի մարմնի երկարությունը մինչև 65 սմ է: Այն թունդ գիշատիչ է ՝ մեծ գլխով, կարճ, լայն թևերով և կարճ պոչով: Փետուրը շագանակագույն է:

Բնակավայրը ներառում է այնպիսի երկրներ, ինչպիսիք են Բանգլադեշը, Մյանմարը, Կամբոջան, Հնդկաստանը, Նեպալը:

Կաֆա արծիվ (Aquila verreauxii)

Մարմնի երկարությունը 70-ից 95 սմ է, քաշը ՝ 3,5-4,5 կգ միջակայքում, թևերի բացվածքը ՝ մինչև 2 մ:

Կաֆա արծիվը տարածված է Աֆրիկայում ՝ հարավային Չադից մինչև Ֆինբոշ և Դրակենսբերգ լեռները, որտեղ բնադրում է չոր տարածքներում:

Moluccan արծիվ (Aquila gurneyi)

Մարմնի երկարությունը 74-85 սմ է, թևերի բացվածքը ՝ 170-ից 190 սմ, քաշը հասնում է 3 կգ-ի: Տեսակն ունի շատ երկար պոչ:

Տարածված է Ինդոնեզիայում ՝ Պապուա Նոր Գվինեայում, որտեղ բնակվում է անձրևային անտառներում ծովի մակարդակից մինչև 1500 մ բարձրության վրա: Այս տեսակի բնակչությունը քիչ է:

Արծաթե արծիվ (Aquila wahlbergi)

Թռչնի մարմնի երկարությունը 55-ից 60 սմ է, թևերի բացվածքը ՝ 130-160 սմ: Թռչունը տարածված է Սահարայից հարավ գտնվող Աֆրիկայում:

Սեպ պոչով արծիվ (Aquila audax)

Մարմնի երկարությունը մինչև 1 մ է, թևերի բացվածքը ՝ մոտ 2.3 մ: Էգերն ավելի մեծ են, քան տղամարդիկ, նրանց քաշը հասնում է 4-5 կգ-ի: Արուների քաշը հասնում է 3-4 կգ-ի: Տեսակն ապրում է Ավստրալիայում, Տասմանիայում և Նոր Գվինեայի հարավում, լեռներում և հարթավայրերում:

Արական և իգական արծիվ. Հիմնական տարբերությունները

Արծիվների մեջ սեռական դիֆորֆիզմը չի արտասանվում: Որոշ տեսակների մեջ էգը ավելի մեծ է, քան արուն: Բայց փետուրի գույնի մեջ տարբերություններ չկան:

Արծիվ բուծում

Արծիվները մոնոգամ թռչուններ են, որոնք զուգավորում են կյանքի համար: Արծվի բույնը մեծ է և ուժեղ, կառուցված է ճյուղերով, տվյալ տարածքի առավելագույն բարձրության վրա: Արծիվները երկար տարիներ անընդմեջ օգտագործում են նույն բույնը ՝ այն լրացնելով և ընդարձակելով:

Արծիվները սովորաբար ունեն մեկ կալանքում 2 ձու: Իգական մարմինը զբաղվում է նրանց ինկուբացիայով, իսկ արուն սնունդ է ապահովում նրա և իր համար: Նորածին ճտերը ծածկված են ներքևով: Արծիվները շատ փոքր տարիքից սովորում են գոյատևել, շատ հաճախ ավելի մեծ ճուտը փոքրերին դուրս է մղում բնից կամ սպանում նրանց սննդի համար պայքարում: Եթե ​​բավարար քանակությամբ սնունդ կա, երկու ճտերն էլ ողջ են մնում:

Մինչ ճտերը փոքր են, արուն ստանում է սնունդ, իսկ էգը դաստիարակում և կերակրում է սերունդներին, ինչպես նաև պաշտպանում է բույնը: 3 ամսականում արծիվները սկսում են դուրս թռչել որսի: Եվ մի քանի ամիս անց նրանք սկսում են անկախ կյանք:

Արծվի ձայնը

Արծիվները աղմկոտ են հիմնականում զուգավորման շրջանում: Այս պահին նրանք արձակում են ծակող սուլիչներ ՝ բաղկացած «Կլի-Կլի-Կլի-Կլի», «Կու-իթ» հնչյուններից: Բացի այդ, զուգավորման խաղերի ընթացքում լսվում է բնորոշ արծիվների ճռռոց, բարձր թրթռացող «չիլի-դի»:

Հետաքրքիր փաստեր թռչնի մասին

  • Արծիվները շատ հաճախ ճախրում են գետնից վեր, բայց նույնիսկ այդպիսի ճախրման ժամանակ թռչունն ի վիճակի է հասնել 190-240 կմ / ժամ արագության: Դանդաղ շարժման պատրանքը տեղի է ունենում թռիչքի բարձրության պատճառով `ավելի քան 700 մետր: Արծիվը սուզվում է մինչև 320 կմ / ժամ արագությամբ:
  • Արծիվն առանձնանում է շատ սուր տեսողությամբ ՝ լայն տիրույթով: Յուրաքանչյուր թռչնի աչքը կենտրոնանում է միանգամից երկու օբյեկտի վրա (օրինակ, մարդկանց մոտ ՝ միայն մեկը), և տեսողական սրությունը թռչունին թույլ է տալիս տեսնել նապաստակ ավելի քան 3 կմ հեռավորության վրա: Թռիչքի բարձրությունից արծիվը որս է տեսնում 11,5 կմ տարածքում: Հետաքրքիր է, որ արծիվների աչքերը օժտված են երկու կոպով `թափանցիկ և խիտ: Թափանցիկ կոպերը պաշտպանում են թռչնի աչքերը ուժեղ քամուց, իսկ վերջիններս անհրաժեշտ են քնելու համար:

Lider99

Արծիվների սեռ (ակվիլ)

Ոսկե արծիվ
Aquila chrysaetos

Ամենամեծ արծիվը: Բնակվում է անտառատափաստանային, անտառային և անտառային tundra գոտիներում, ինչպես նաև լեռնային կիսաանապատներում, տափաստաններում և բարձր լեռներում: Այն որսում է նապաստակներ, մարմոտներ և խոշոր հավեր: Ձմեռում է, որպես կանոն, բնադրավայրերում ՝ փոքր միգրացիաներ կատարելով: Այն ընդգրկված է Ռուսաստանի Կարմիր գրքում և CITES կոնվենցիայի II հավելվածում: Ռուսաստանում թիվը 18,000-22,000 բուծման զույգ է:

Արծիվների սեռ (ակվիլ)
Տափաստան, կամ տափաստանային արծիվ
Aquila nipalensis
Խոշոր արծիվ: Բնակվում է Ռուսաստանի եվրոպական մասի կիսաանապատներում և տափաստաններում և լեռնային տափաստաններում, անտառային տափաստաններում և ալպյան գոտում հարավային Սիբիրում: Արտագաղթում է ձմռանը: Այն ընդգրկված է Ռուսաստանի Կարմիր գրքում և CITES կոնվենցիայի (Վայրի կենդանական և բուսական աշխարհի վտանգված տեսակների միջազգային առևտրի մասին կոնվենցիա) II հավելվածում: Ռուսաստանում այդ թիվը 2000–3000 բազմացման զույգ է:
Արծիվների սեռ (ակվիլ)

Արծիվ-թաղում կամ արեւային արծիվ, կարագուշ
Aquila heliaca

Մեծ արծիվը, որը բնակվում է կիսաանապատներում, տափաստաններում և անտառատափաստանում, գտնում է օպտիմալ պայմաններ անտառատափաստանում բնադրելու համար, գաղթում է ձմռանը: Այն մասնագիտանում է վերգետնյա սկյուռերի խոշոր տեսակների արդյունահանման մեջ: Այն ընդգրկված է Ռուսաստանի Կարմիր գրքում և CITES կոնվենցիայի I * հավելվածում: Ռուսաստանում թիվը 3300–3700 բազմացման զույգ է:
Բազե արծիվներ (hieraaetus)

Անտառային գոտու հարավում, անտառատափաստանային և տափաստանային գոտու անտառներում (փաստորեն Ռուսաստանի ամբողջ հարավային մասը ՝ արևմտյան սահմաններից մինչև Դաուրիա ներառյալ), բնակվում է փոքրիկ բզզոցներով նման արծիվը, որը գաղթում է դեպի Ձմեռ. Նշված է CITES կոնվենցիայի II հավելվածում: Ռուսաստանում թիվը 3500–4500 բազմացման զույգ է:

Cովախորշ արծիվներ (spizaetus)
Արեւելյան լեռնագագաթ արծիվ
Spizaetus nipalensis

Խոշոր գիշատիչ թռչուն, ցեղի միակ ներկայացուցիչը Ռուսաստանում, էնդեմիկ Հեռավոր Արևելքում: Պրիմորսկի երկրամասի փշատերև-տերևաթափ անտառներում բազմանում և ձմեռում է: Այն ընդգրկված է Ռուսաստանի Կարմիր գրքում և CITES կոնվենցիայի II հավելվածում: Ռուսաստանում թիվը 20-60 բուծման զույգ է:
Արծիվների սեռ (ակվիլ)

Մեծ կետավոր արծիվ
Ակվիլա կլանգա

Հյուսիսային անտառատափաստանային, փշատերև-տերևաթափ անտառներում, ենթաիգայում և հարավային տայգայում բնակվող արծիվը, որը երբեմն բնադրում է միջին տայգայում, գաղթում է ձմռանը: Որս է անում ջրային փոսերի, ջրլող թռչունների և մերձակայքում գտնվող թռչունների համար: Այն ընդգրկված է Ռուսաստանի Կարմիր գրքում և CITES կոնվենցիայի II հավելվածում: Ռուսաստանում այդ թիվը 4000–4500 բազմացման զույգ է:
Արծիվների սեռ (ակվիլ)

Փոքր կետավոր արծիվ
Ակվիլա պոմարինա

Ռուսաստանի եվրոպական մասի անտառային գոտում և Կովկասի և Կովկասի անտառներում ապրող փոքրիկ արծիվը գաղթում է ձմռանը: Այն ընդգրկված է Ռուսաստանի Կարմիր գրքում և CITES կոնվենցիայի II հավելվածում: Ռուսաստանում այդ թիվը 500–1000 բազմացման զույգ է:

«Արծիվ» բառի ծագումը

Փետուրավոր գիշատչի ռուսական անունը գալիս է հին սլավոնական «op» արմատից, որը նշանակում է «լույս», և համահունչ է եվրոպական շատ անունների ՝ հունական «ornis», սլովակական «orol», լեհական «orzel»:

Արծվի առանձնահատկությունները և բնակավայրը

Արծիվներն ունեն զանգվածային կազմվածք, մեծ և լայն թևեր: Թռչուններն ունեն մեծ կտուցներ և ամուր ոտքեր ՝ կլորացված ճանկերով: Նրանք թռչում են շատ բարձր ՝ տեսողության շնորհիվ հեշտությամբ հետևելով զոհին: Ընդհանրապես, նույնիսկ տեսողության պատճառով չէ, այլ այն պատճառով, որ թռչունը շատ զարգացած պարանոց ունի: Բայց հոտառությունը շատ վատ է:

Էգերը միշտ մի փոքր ավելի մեծ են, քան տղամարդիկ: Գրեթե բոլոր արծիվները շատ մեծ են ՝ մինչև 6 կգ: Նրանք ապրում են տափաստաններում, անտառներում և լեռներում ՝ կախված տեսակից: Նրանք նախընտրում են բնակություն հաստատել բարեխառն և մերձարևադարձային գոտիներում: Երեսունից յոթը ապրում են Ռուսաստանում: Արծիվ թռչուն հպարտ - բոլորը սա են ասում, և թռչունը դա պարտական ​​է իր կյանքի ուղուն: Թռչունները չեն բնադրում մարդաշատ վայրերում:

Արծիվ (թռչուն). Նկարագրություն և լուսանկար, չափ, տեսք և բնութագրեր

Արծիվների տեսակների մեծ մասն առանձնանում է տպավորիչ չափերով, որոշ անհատների մարմնի երկարությունը հասնում է 80-95 սմ-ի, իսկ էգ արծիվը տղամարդուց շատ ավելի մեծ է: Արծվի քաշը կարող է լինել 3-7 կգ: Բացառություն են կազմում փոքր տեսակները ՝ գաճաճ արծիվը և տափաստանային արծիվը:

Սեռի ներկայացուցիչներն առանձնանում են զարգացած մկաններով և բավականին երկար, ուժեղ ոտքերով, փետուրներով մինչև մատների զանգվածային մարմնով: Արծվի գլուխը կոմպակտ է, պարանոցը ՝ ուժեղ և մկանուտ: Մեծ աչքի գնդիկների շարժունակությունը ցածր է, բայց լավ զարգացած պարանոցն ավելին է, քան փոխհատուցում է այս պակասությունը:

Արծվի տպավորիչ ճանկերն ու ուժեղ կտուցը ունեն կոր ծայրեր, ինչը թռչունին դարձնում է անգերազանցելի գիշատիչ:

Կյանքի ընթացքում արծվի կտուցն ու ճանկերը հակված են աճելու, բայց թռչունն իր կյանքի ընթացքում դրանք մանրացնում է:

Արծվի երկար լայն թևերը տարածության վրա հասնում են 2,5 մետրի, ինչը գիշատչին թույլ է տալիս երկար ժամանակ ճախրել գետնից ավելի քան 700 մետր հեռավորության վրա:

Արծվի պոչը կարճ է և նեղ, որոշ տեսակների մեջ այն սեպաձև է և դուրս է հանվում:

Աֆրիկական ծալքավոր և ծալքավոր արծիվները զարդարված են իրենց գլուխները պսակած երկար փետուրների կապոցով:

Աֆրիկյան գագաթավոր արծիվ Spizaetus Coronatus

Ֆիլիպինյան արծիվ Pithecophaga jefferyi

Բնությունը արծիվին օժտել ​​է ծայրաստիճան սուր տեսողությամբ, որի շնորհիվ գիշատիչը մեծ բարձրությունից փոքր որս է փնտրում (մողեսներ, օձեր, մկներ): Օրինակ ՝ ոսկե արծիվը նապաստակ է նկատում մինչև 2 կմ հեռավորության վրա: Արծիվ թռչունը ծայրամասային տեսողության օգնությամբ կարող է հետազոտել մինչև 12 քառակուսի կիլոմետր տարածք:

Լսումը հիմնականում օգտագործվում է հաղորդակցության համար, բայց արծվի հոտառությունը վատ է զարգացած:

Արծվի փետուրի գույնը, կախված տեսակից, կարող է լինել մոնոխրոմատիկ ՝ բծերով կամ հակապատկերով:Օրինակ ՝ ոսկե արծվի գույնը սեւ-շագանակագույն է, գլխի հետեւի մասում ՝ ոսկեգույն փետուրներով, այդ իսկ պատճառով թռչնի անգլերեն անվանումը նշված է որպես «Ոսկե արծիվ»:

Արծվի թռիչքն առանձնանում է թևերի հզոր և խոր փեղկերով իր հատուկ մանևրելիությամբ: Արծիվը թռչուն է, որը նույնիսկ ուժեղ քամու դեպքում հեշտությամբ հաղթահարում է օդային հոսանքները և, նկատելով պոտենցիալ որս, ի վիճակի է սուզվել մինչև 320 կմ / ժամ արագությամբ:

Արծվի կյանքի տևողությունը մոտ 30 տարի է, հատկապես խոշոր տեսակները ապրում են մինչև 40-50 տարի:

Ամուսնություն և կյանքի տևողություն

Ահեղ գիշատիչները մոնոգամ արարածներ են: Նրանք սեռական հասունություն ունենալուն զուգընկեր են գտնում և երբեք չեն բաժանվում միմյանցից: Որքա՞ն է ապրում արծիվը ընտանիքում: Թռչնադիտողները գիտեն մի զույգ թռչունների, որոնք գոյություն ունեն ավելի քան 35 տարի: Իմանալով, թե որքան են ապրում արծիվները, այս շրջանը ահռելի է թվում: Իրոք, նրանց բնական միջավայրում գիշատիչների կյանքի միջին տևողությունը չի գերազանցում 25 տարին:

Քանի տարի են ապրում թռչունները: Կոնդորներն ամենամեծ երկարակեցությունն ունեն: Բազմաթիվ դիտարկումների արդյունքների համաձայն հնարավոր է եղել պարզել, որ նրանց կյանքի տևողությունը հասնում է 65-ի: Կոնդորները Արևմտյան կիսագնդի ամենամեծ թռչող թռչուններն են: Այս տեսակի արծիվների բնակության վայրը ամերիկյան Անդերն են: Թռչունները սնվում են սատկած կենդանիների թարմ դիակներով և չեն արհամարհում դիակները: Որս որոնելու համար թռչունները լեռնահովիտներով անցնում են օրական ավելի քան 200 կմ: Մեծ սննդի բացակայության դեպքում նրանք կարող են ոչնչացնել թռչունների բները ՝ հարձակվելով ճտերի վրա:

Բնության մեջ երիտասարդ արծիվները որս են սկսում 3 ամսականում, բայց նրանք կարող են զուգավորվել միայն 4-5 տարեկան հասակում: Birthննդյան պահից արծվի ճտերը ակտիվորեն պայքարում են գոյության համար: Ավելի ուժեղ անհատը փորձում է երկու ամսով թուլացնել թույլ եղբորը բնից: Եթե ​​վերջինս գոյատևի, ապա հարաբերությունները բարելավվում են, և ձագերը խաղաղ ապրում են իրենց բնում:

Հետաքրքիր փաստ է այն, որ նույնիսկ քաշով ամենամեծ թռչունները ի վիճակի են զուգակցվել թռիչքի ժամանակ: Անհատի զանգվածը կախված է նրանից, թե որքան է արծիվը ապրում: Բայց, անկախ դրանից, կին գիշատիչները միշտ ավելի մեծ են, քան տղամարդիկ: Այս փաստը չի խանգարում նվիրված պարոնայք ոչ միայն օգնելու իրենց ընկերոջը ուտել և որս կատարել ձվերը ինկուբացնելիս, այլև դա անել իրենք:

Մի մեծ թռչուն նույնպես որս է օդում. Նա ի վիճակի է բռնել փոքր եղբորը և նրանից որս վերցնել:

Արծիվների ապրելակերպ

Արծիվների սննդակարգը զարմանալիորեն բազմազան է: Փոքր կաթնասունները (հատկապես կրծողները կամ նույն նապաստակները) և երկկենցաղները (գորտեր, օրինակ) և սողունները (կրիաներ, օձեր, մողեսներ), ինչպես նաև այլ թռչուններ ներառված են սննդակարգում: Գիշատիչները նույնպես որսում են խոշոր կենդանիներ ՝ ոչխարներ, եղջերուներ կամ եղնիկներ: Մի արհամարհեք թռչուններին և դիակներին:

Հետաքրքիր է, որ արծիվները կարող են զույգերով որս կատարել: Սովորաբար նրանք բարձր են ճախրում և նայում խաղին, որի վրա հարձակվում են: Բայց նրանք կարող են գրոհել նաև դարանակալից, որն առավել հաճախ դասավորված է ծառի վրա: Յուրաքանչյուր որսի համար նրանք ունեն սպանության առանձին մեթոդ:

Արծիվները լայն տարածում ունեն Եվրասիայում, Աֆրիկայում և Հյուսիսային Ամերիկայում: Նրանց թիվը բավականին ցածր է, ուստի թռչունները հազվադեպ են լինում: Դրանք, ամենայն հավանականությամբ, կարելի է գտնել լեռնային շրջաններում:

Ի՞նչ է ուտում արծիվը բնության մեջ:

Կախված տեսակից և տարածքից ՝ փոքր և միջին կենդանիները դառնում են արծվի որս ՝ մկներ, նապաստակներ, ծովախեցգետիններ, մորենիներ, ոզնի, աղվեսներ, էրմիներ, աղացած սկյուռեր, ճագարներ, սկյուռեր: Խոշոր գիշատիչները հարձակվում են երիտասարդ եղջերուների, անտիլոպների, եղջերուների, երիտասարդ աղվեսների ու գայլերի, ինչպես նաև անասունների (կովեր և ոչխարներ) վրա: Արծիվները հաճախ որսում են թռչուններ ՝ աղավնիներ, փայտե կոկորդներ, կաքավեր, սագեր, բուեր: Ավստրալիայում և Ամերիկայում ապրող արծիվները սնվում են սկյուռներով, թութակներով, չղջիկներով, բվերով և նույնիսկ երբեմն կապիկներով:

Արծիվների որոշ տեսակներ ձուկ են ավելացնում իրենց սննդակարգում ՝ ձուկ որսալով ջրի մեջ ընկղմվելով: Մի անտեսեք սողունները (մողեսներ, կրիաներ), միջատները և դիակները:

Արծիվն իր սննդի մեծ մասը ստանում է գետնին, բայց թռչուններին բռնում է թռիչքի ժամանակ: Գիշատիչ թռչունը երկար ժամանակ սավառնում է գետնի վերեւում և նայում որսին: Հետո արծիվը կախված է օդում, քարի պես վայր է ընկնում, հզոր ճանկերով բռնում որսին ու տանում:

Որտեղ են ապրում արծիվները:

Արծիվների բաշխման տարածքը բավականին լայն է, և բնակավայրը կախված է թռչնի տեսակից: Այնուամենայնիվ, ընտանիքի բոլոր անդամները նախընտրում են բնակություն հաստատել քաղաքակրթությունից և մարդկանցից հեռու ՝ ընտրելով լեռնային կամ կիսաբաց լանդշաֆտներ:

Օրինակ ՝ Ռուսաստանի տարածքում բնակվող ոսկե արծիվը (Կովկասի հյուսիսում և Պրիմորիեի հարավում) բույն է դնում դժվարամատչելի անտառային գոտում, իսկ նրա ավստրալացի ազգականը ՝ սեպաձիգ ոսկե արծիվը, իրեն հարմարավետ է զգում Նոր Գվինեայի անտառները: Տափաստանային արծիվներն ապրում են տափաստաններում և կիսաանապատային գոտիներում ՝ բնակեցնելով նրանց Անդրբայկալիայից մինչև Սև ծովի ափ: Թաղման արծիվը հիասքանչ կերպով տեղափոխվեց Ուկրաինայի անտառային տափաստաններ, Kazakhազախստանի տափաստանային շրջաններ, Չեխիայի, Իսպանիայի և Ռումինիայի անտառներ: Արծիվները հանդիպում են Իրանում և Չինաստանում, Հունգարիայում և Սլովակիայում, Հունաստանում և Գերմանիայում:

Արծիվների տեսակները

Նրանք կարող են ապրել ինչպես տափաստաններում, այնպես էլ լեռներում ապրող լեռնային թռչուններ լինել: Ոսկե արծիվն ամենաշատն է մեծ արծիվ թռչուն, քաշը հասնում է 6 կգ-ի: Այս թռչունների թևերի բացվածքը հասնում է երեք մետրի: Թեւերի շնորհիվ թռչունը հեշտությամբ կարող է ժամերով ճախրել երկնքում, իսկ երբ տեսնում է իր որսը, կտրուկ սուզվում է նրա ուղղությամբ:

Լուսանկարում ոսկե արծիվ թռչուն է

Գույնը մուգ շագանակագույն է, կտուցը բնորոշ է արծիվներին: Այս տեսակն ունի ամենաերկար պոչը բոլոր թռչուններից: Ոսկե արծվի ճիչը բնորոշ է ընտանիքի բոլոր տեսակների համար: Նրանք որսում են ցերեկային ժամերին, սնվում են սկյուռիկներով, մորենիներով ու թռչուններով: Ոսկե արծիվները կարելի է գտնել Աֆրիկայում, Ամերիկայում և Եվրասիայում: Նրանք ապրում են գրեթե բոլոր տարածքներում, ներառյալ սավաննաներն ու լեռները:

Բնադրում են բլուրների վրա (ծառեր և ժայռեր), բները տեղակայված են միմյանցից հեռավորության վրա, քանի որ ունեն լայն որսատեղիներ: Էգերը դնում են ոչ ավելի, քան երկու ձու, բայց երկու ծնողներն էլ զբաղվում են ճտերին կերակրելով:

Այս թռչնատեսակներից ամենափոքրը խոզ արծիվն է: Այս թռչունը բնութագրվում է միգրացիայով, նախընտրում է Ասիան, Աֆրիկան ​​և Ռուսաստանի հարավը: Հետաքրքիր է, որ էգերը ավելի մեծ են, քան տղամարդիկ: Նկարագրության մեջ նրանք այլևս տարբերություններ չունեն:

Նկարում գաճաճ արծիվ է

Արծիվ թռչնի նկարագրություն թզուկ. - մարմինը թունդ է, - մարմնի ստորին հատվածը և պոչը սպիտակ փետուր են, - թռիչքի թևերը ՝ սեւ, - թաթերը դեղին են, սեւ ճանկերով, - արծիվ թռչնի կտուց թզուկ փոքր, խիստ կոր:

Տափաստանային արծիվ թռչուն գեղեցիկ ու արժանապատիվ: Նմանություններ կան ոսկե արծվի հետ, բայց այն մի փոքր ավելի փոքր է: Այս թռչունը սիրում է բաց տարածություն, այդ իսկ պատճառով նա ապրում է դաշտերում և տափաստաններում, և որսում է այնտեղ: - գույնը մուգ շագանակագույն է, - կարմրավուն ոսկեգույն կետով, - կտուցը համարյա սեւ է, - թաթերը վառ դեղին են, նրանք ապրում են: Ասիայում:

Լուսանկարում ՝ տափաստանային արծիվը

Մեծ գիշատիչ թռչուն արծիվ գերեզմանոց: Թռչունը կարող է ապրել ինչպես հարավում, այնպես էլ հյուսիսում (չվող): Մարմնի գույնը մուգ շագանակագույն է, գլուխն ու պարանոցը ՝ դեղին: Պոչը շագանակագույն է, միագույն: Թռչում եմ զույգերով կամ մենակ: Դանդաղ ճախրում երկնքում: Թեւի երկարությունը կես մետրից ավելին է:

Լուսանկարում արծվի թաղում է

Balաղատ արծիվը գիշատիչ թռչուն է: Այս տեսակի արծիվ թռչուններ սկսած սպիտակ գլուխ. Այս թռչունը Ամերիկայի խորհրդանիշն է: Բոլոր փետուրները շագանակագույն են, բացառությամբ գլխի և պոչի: Կտուցը և ոտքերը դեղին են: Ոտքերի վրա փետուր չկա:

Մեծահասակի զանգվածը հասնում է 2-ից 7 կգ-ի: Մարմնի երկարությունը կարող է լինել մինչև 100 սմ: Այն սնվում է հիմնականում ձկներով: Թռչունը թռչում է ջրի վրայով և ճանկերով բռնում որսին: Aաղատ արծվի կյանքի միջին տևողությունը 20-ից 30 տարի է:

Լուսանկարում ճաղատ արծիվ է

Osprey թռչուն - ապրում է ինչպես հարավային, այնպես էլ հյուսիսային կիսագնդերում: Երկարությամբ հասնում է 50-60 սմ-ի, թևերի բացվածքն ավելի քան 1,5 մետր է: Դա արծիվների ամենամեծ տեսակը չէ, քաշը հասնում է 2 կգ-ի: Թևերը երկար են և շագանակագույն: Թաթերն ու կտուցը սեւ են: Էգը դնում է մինչեւ 4 ձու: Ospովախեցգետինն ապրում է շուրջ 10 տարի:

Նկարում պատկերված է թռչնագրիպ

Ի՞նչ տարբերություն արծվի և արծվի միջև:

Չնայած նույն բազե ընտանիքին պատկանելությանը, արծիվն ու արծիվը տարբերվում են հիմնականում իրենց կյանքի ձևով: Արծիվը բնակվում է լեռնային, անապատային և անտառապատ վայրերում, արծիվը բույն է դնում ջրամբարների ափերը, քանի որ այն սովորաբար սնվում է ջրի մոտ ապրող ձկներով, կենդանիներով և թռչուններով: Ինչ վերաբերում է արծվի և արծվի արտաքին տարբերություններին, դրանք նույնպես առկա են.

  • արծիվների թաթերը շատ խիտ փետուրավոր են, բայց նրանց ստորին մասում արծվի թաթերը զուրկ են նման «ձեվավոր» փետուրից,
  • արծվի կտուցն ավելի հզոր է և մի փոքր ավելի մեծ, քան արծվի կտուցը,
  • արծվի պոչը սեպաձեւ է, իսկ արծվի պոչը բավականին նեղ ու կարճ է:

Դասակարգում

2000-ականների սկզբին գերմանացի գիտնականների կողմից իրականացված մոլեկուլային ուսումնասիրության համաձայն ՝ բոլոր տեսակները ավանդաբար դասվում էին սեռին Ակվիլա, Հիերաետուս, Լոֆետուս և Ictinaetusինչպես նաեւ հանգած սեռ Հարպատորնիս, ներկայացնում են մեկ մոնոֆիլետիկ խումբ, իսկ արծիվները `պատշաճ (խումբ Ակվիլա) մնացած բոլորի համար ընդհանուր նախնին է: Այս ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ խմբի գոնե որոշ, եթե ոչ բոլոր տեսակները Հիերաետուս (ռուսալեզու գրականության մեջ. «բազեի արծիվներ» ցեղը), որոնք մնացածից տարբերվում են ավելի փոքր չափերով, պետք է ներառվեն կենտրոնական ցեղի մեջ: Ակվիլա... Ներկայումս խմբի բոլոր տաքսոնների համակարգված դիրքը վերանայման փուլում է, և գիտական ​​համայնքում ժամանակավոր որոշում է կայացվել միավորել բոլոր տաքսոնները մեկ ցեղի մեջ: Ակվիլա.

Ի՞նչ տարբերություն արծվի և բազեի միջև:

  • Արծվի և բազեի ամենակարևոր տարբերությունը չափսն է. Բազեն շատ ավելի փոքր է, քան արծիվը:
  • Բազեի թևերը կարճ են, փոքր-ինչ կլորավուն և փոքր-ինչ թեքված, իսկ արծվի թևերը երկար են, լայն և ունեն երկայնուկես մետր լայնություն:
  • Արծվի պոչը կրճատված է, բայց բազեի պոչը երկար է:
  • Այս թռչունների մեկ այլ տարբերություն թռիչքի տեսակն է. Արծիվը երկար ժամանակ ճախրում է ՝ սավառնում է օդային հոսանքներում. Բազեի համար ճախրող թռիչքը բնորոշ չէ:

Վերարտադրություն և կյանքի տևողություն

Թռչունների լիարժեք սեռական հասունությունը տեղի է ունենում 4-5 տարեկան հասակում: Սովորաբար արծիվները բնադրում են թփերի կամ ծառերի վրա, երբեմն ՝ ժայռերի վրա. Սա վերաբերում է լեռնային արծիվների թռչուններին: Երկու գործընկերներն էլ զբաղվում են բույնի կառուցմամբ, միայն կինն է ավելի շատ ջանք թափում կառուցման մեջ: Այս բները օգտագործվել են արդեն մի քանի տարի:

Երբեմն թռչունները գրավում են ուրիշների բները (բազեներ, ագռավներ): Էգերը ձու են դնում տարին մեկ անգամ ՝ երբեմն հասնելով մինչև երեք ձվի: Կախված արծիվների տեսակից ՝ նրանք ձվերը դուրս են բերում տարբեր ձևերով: Հատումից հետո ճտերը անմիջապես սկսում են կռվել:

- Գերեզմանափորները հիանալի ծնողներ են, մեկ ու կես ամիս երկու ծնողներն էլ հերթով նստում են ձվերի վրա: Արծիվները շատ են սիրում կռվել, ուստի թույլերը միշտ մահանում են ծեծից: Երեք ամիս անց ձագերը սովորեցնում են թռչել, իսկ ձմռանը նրանք պետք է պատրաստ լինեն երկար թռիչքների:

- Տափաստանային արծիվները բնադրում են գետնին ՝ ճյուղերից բնակարաններ կառուցելով: Ձվերը տաքացնում են էգերը, իսկ արուները սնունդը տանում են հավերին: Տղամարդիկ իրականում չեն մտածում իգական սեռի մասին, ուստի նա երբեմն ստիպված է լինում ինքնուրույն ձվեր նետել և որս անել: Միևնույն ժամանակ, նա դեռևս նկատում է ձվերի անվտանգությունը:

Բայց ճտերի համար երկու ծնողներն էլ նույն կերպ են նայում: - restալքավոր արծիվը ինկուբացնում է մեկ ձու: Բնադրում է գետնից 10-30 մետր հեռավորության վրա: Նա երկու ամիս կերակրում է ճտերին: Թռչուններն ապրում են 30 տարի, իսկ ոմանք նույնիսկ ապրում են 45:

Ընտանեկան թռչունարծիվ հազվագյուտ երեւույթ: Եթե ​​ցանկություն կա գնել արծիվ թռչուն, պետք է վերցնել ճտի հետ: Ազատության սովոր չափահաս մարդը չի կարողանա խաղաղ ապրել գերության մեջ: Որպեսզի ճուտը տանը ուժեղանա, անհրաժեշտ է նրան ճիշտ կերակրել: Ավելի լավ է մնալ նիհար մսի վրա, այլ բան, քան խոզի միս: Մինչև երկու ամիս նա պետք է օրական սնվի 6 անգամ:

Կարևոր է հասկանալ, որ արծիվին թռչելու համար պետք է լինի բավարար ժամանակ: Նա պետք է օրական առնվազն մեկ ժամ թռչի: Եվ նրան չեն թողնի վայրի բնություն, այլապես նա կմահանա: Բացի այդ, թռչունը առանձնապես համառ չէ, նրան մարզելու համար շատ ժամանակ կպահանջվի:

Արծիվն իրականում շատ ազնիվ ու վեհ թռչուն է: Դա կարելի է տեսնել Սանկտ Պետերբուրգի զինանշանի վրա, և դա զարմանալի չէ, ինչ թռչուն է արծիվը հիանալի խորհրդանիշ, որը ներկայացնում է քաղաքի հզորությունը:

Pin
Send
Share
Send
Send