Թռչունների ընտանիքներ

Երկար պոչով թրթռացողներ

Pin
Send
Share
Send
Send


Լատինական անուն:Cettia cetti
Ջոկատ:Պասերին
ԸնտանիքՍլավկով
Լրացուցիչ ՝Եվրոպական տեսակների նկարագրություն

Արտաքին տեսք և վարք... Փոքրիկ, շատ շարժուն թռչուն, ճնճղուկից փոքր-ինչ փոքր, բուբլիկի ծղրիդի չափը, ներկված է փափուկ շագանակագույն-գորշ երանգներով: Մարմնի երկարությունը մոտ 14 սմ է, թևերի բացվածքը ՝ 15-19 սմ, քաշը ՝ 12-18 գ: Այն ապրում է խիտ թփուտներում, որոնց երկայնքով, ինչպես թվում է, անընդհատ ակտիվորեն շարժվում է ՝ հիմնականում պահելով գետնին կամ գետնին: գետնին և բարձրանալով ավելի բարձր ՝ թփերի պսակների մեջ կամ բարձր խոտերի, եղեգների և այլնի ցողունների վրա, հիմնականում կարճ ձայնային երգ կատարելու և կրկին «սուզվելու» թփուտների մեջ: Ի տարբերություն ծղրիդների և խռխռոցների, այն հաճախ բարձրացնում է լայն պոչը:

Նկարագրություն... Մի փոքր երկարավուն պոչով և կարճ պարանոցով կոմպակտ թռչուն, որը տարբերակում է այն փոքր-ինչ ավելի «երկար պարանոց» եղեգներից և ծղրիդներից: Պոչը լայն է, կլորավուն, բաղկացած է 5-ից և ընտանիքի տեսակների մեծ մասի նման չէ `6 զույգ պոչի փետուր: Կտուցը մի փոքր երկարաձգված և բարակ է, դրա հիմքում ընկած հատվածները շատ կարճ են և թույլ տեսանելի: Կողքից դիտելիս երեւում է, որ գագաթի ուրվագիծը հավասարեցված չէ, ինչպես խռխռոցներում և ծղրիդներում, այլ որոշակիորեն անկյունային է: Թևերը կարճ են, կլորացված, ծալվելիս դրանք չեն հասնում պոչի կեսին: Վերին մասը դարչնագույն է ՝ շագանակագույն կամ վարդագույն երանգով, ինչպես բլբելը, ստորին մասը կրծքավանդակի վրա մոխրագույն է, որովայնի կողմերում և ստորին հատվածում ՝ մոխրագույն շագանակագույնով: Կոկորդը և կենտրոնական որովայնը սպիտակ են: Պարանոցի և այտերի կողմերը նույնպես մոխրագույն են (հակադրվում է պսակի շագանակագույն գունավորմանը): Աչքի միջով անցնում է բարակ շագանակագույն շերտագիծ, որի վերևում երեւում է փոքր բաց մոխրագույն հոնք: Աչքերը մուգ են, կտուցը վերևից մուգ է, ներքևից ՝ բաց, ոտքերը ՝ շագանակագույն: Ի տարբերություն մեծահասակների, երիտասարդ թռչունները մի փոքր շագանակագույն են: Արուներն ու էգերը գունավորվում են նույն կերպ, արուն նկատելիորեն ավելի մեծ է, քան էգը (ի տարբերություն տարածաշրջանի այլ թրթնջուկների):

Քվեարկել... Այս գաղտնի տեսակների առկայությունը սովորաբար նշվում է կարճ բարձր երգով, որը 3-4 կրկնվող սուլիչ վանկերի լավ ձևավորված արտահայտություն է, որին նախորդում է առանձին ազդանշան: Theամանակ առ ժամանակ արուն հրատարակում է մի քանի երգ ՝ տեղափոխվելով թփուտների թփուտների վերին մասը, որից հետո թաքնվում է մակերեսային բուսականության մեջ և որոշ ժամանակ լռում: Այն ակտիվորեն երգում է գրեթե ամբողջ օրը և ժամանումից մինչև երիտասարդ թռչունների բներից հեռանալը: Կանչը նույնպես բարձր է, դա կրկնությունների շարք է `առանց դադարների»տչի-տչի-տչի«Կամ կարճ ազդակներ»տչի, կարդա-կարդա«այլ

Բաշխում, կարգավիճակ... Միջերկրական ծովից ՝ հարավային Եվրոպայից և հյուսիսային Աֆրիկայից դեպի արևելք մինչև Ալթայի և Մոնղոլիայի արևմտյան նախալեռներ: Եվրոպական Ռուսաստանում բազմանում է Անդրկովկասում, Կասպից ծովի ափի երկայնքով և Ստորին Վոլգայի շրջանում: Այս տարածքներում այն ​​գաղթական է, լեռնաշղթայի հիմնական մասում նստակյաց տեսակ է, ձմռան ընթացքում այն ​​հայտնվում է Հարավային Ասիայի որոշ շրջաններում: Earlyամանում է շուտ, երբ ձյունը հալվում է, թռչում է օգոստոսին կամ սեպտեմբերին: Բնորոշ բիոտոպերում այն ​​տարածված է, երբեմն ՝ բազմաթիվ:

Ապրելակերպ... Բնակվում է խիտ թուփով և թփուտապատ ծառերով ՝ չոր եղեգով և խաղողի որթերով ջրի կողքին, չի տեղավորվում ջրհեղեղների մեջ: Բույնը բուսական նյութերից սերտորեն հյուսված բաժակ է. Սկուտեղի երեսպատման մեջ կարող են լինել փետուրներ և բուրդ: Բույնը տեղադրվում է խիտ բուսականության ստորին մասում կամ գետնին, բնադրող նյութը չի հյուսում հենակները պատերի հետ շփման ժամանակ (ճյուղեր, ցողուններ և այլն):

Կլատչում կան 4-5 ձու, սովորաբար մուգ շագանակագույն-կարմիր գույնի, փոքր քանակությամբ մութ բծերով, երբեմն ավելի բաց, բայց երբեմն, ընդհակառակը, շատ մութ: Կամ իգական սեռը, կամ, հնարավոր է, երկու գործընկերներն էլ ինկուբացնում են կալանքը 13–14 օրվա ընթացքում: Նորածին ճտերի գլխին և մեջքին փոքր քանակությամբ շագանակագույն երկար մղիչ կա: Երկու ծնողներն էլ կերակրում են ճտերին, նրանք բույնը լքում են հատումից 2 շաբաթ անց և երկար ժամանակ մնում ծնողների հետ: Ըստ ամենայնի, նրանք կարող են կատարել երկու ճիրան յուրաքանչյուր բուծման շրջանում:

Նրանք սնվում են փոքր անողնաշարավորներով, որոնք հավաքվում են բուսականության, իսկ երբեմն էլ ՝ գետնի վրա:

Լայնաթև բոբիկCettia cetti)

Pin
Send
Share
Send
Send