Թռչունների ընտանիքներ

Սպիտակ վագոն Motacilla alba

Pin
Send
Share
Send
Send


Սպիտակ թափառաշրջիկ (Motacilla alba) - փոքր բարեկազմ թռչուն, որի ընդհանուր երկարության կեսն ընկնում է պոչի վրա: Այս երկար պոչով վագիթը անընդհատ ցնցվում է, «ցնցվում» - այստեղից էլ գալիս է նրա անվանումը:

Բուծման (գարուն-ամառ) փետուրում, սպիտակ վագը կոկորդի և կրծքավանդակի վրա ունի մեծ սեւ կետ, իսկ գլխի պսակին `սեւ գլխարկ, որը կտրուկ հակադրվում է սպիտակ ճակատին և այտերին: Որովայնը մոխրագույն սպիտակ է, պոչը ՝ սեւ, բայց արտաքին պոչի փետուրները (պոչի եզրերը) սպիտակ են, ինչը հատկապես նկատվում է թռչնի թռչելիս կամ գետնից վեր թռչելիս: Աշնանային փետուրում սպիտակ վագի սեւ գույնը պահպանվում է բերքի վրա `կիսալուսնի լայն շերտի տեսքով:

Գունազարդման սովորությունները, հիմնականում փետուրի մեջ գտնվող սև տարածքների գտնվելու վայրը և չափը, տատանվում են ՝ կախված նրանից, թե թռչունը որ աշխարհագրական ձևին է պատկանում: Տեսակների հսկայական տիրույթում գոյություն ունի 14 նման ձև: Բայց սպիտակ վագլետները սեռական աղքատություն չունեն. Արական և իգական սեռի ներկայացուցիչներն արտաքին տեսքով գրեթե չեն տարբերվում:

Birdsամանակի մեծ մասը այս թռչուններն անցկացնում են գետնին ՝ արագ աղալու քայլերով վազելով և միջատներին բնորոշ գրոհներ կատարելով, երբեմն նրանց ետևից բարձրանալով մի փոքր բարձրության վրա: Միևնույն ժամանակ, նրանք հատկապես սիրում են խիտ, նույնիսկ հողային `ասֆալտ, ոտնահարված արահետներ, թաց ավազ և այլն:

Սպիտակ վագլետների սննդակարգում կարևոր դեր են խաղում կիսաքիմիական անողնաշարավորները.

Սպիտակ վագիլը բնադրում է ամբողջ Եվրոպայում ՝ Բարենցի ծովից մինչև Միջերկրական ծով, Ասիայի մի զգալի մասում. Հյուսիսից ՝ Յամալ և Թայմիր, Հյուսիսային Սառուցյալ ափի երկայնքով, Չուկոտկայում և Կամչատկայում (ինչպես նաև Ամերիկայում ՝ Ալյասկայից արևմուտք), Japanապոնիայում, Չինաստանի տարածքի և Հնդկաստանի որոշ մասերում, և բացի այդ ՝ Աֆրիկայում (մինչև Օրանժ գետը):

Դրանց տարածման հյուսիսային և կենտրոնական հատվածներում սպիտակ վագիլները չվող թռչուններ են: Ձմեռում են Աֆրիկայում, հարավային Ասիայում, հարավ-արևմտյան Եվրոպայում: Հնդկաստանում և Աֆրիկայում բնադրող թռչունները նստակյաց են:

Սպիտակ վագթեյլ բույն

Սպիտակ վագիլները նույնպես սիրում են բնադրվել մարդկային բնակավայրի մոտ `հստակ ձգելով դեպի մշակութային լանդշաֆտը: Դրանք կարելի է գտնել խոշոր քաղաքների ամենաաշխույժ փողոցներում, արդյունաբերական համալիրներում, օդանավակայաններում ՝ ինքնաթիռների և անգարների միջև, երկաթուղային կամուրջների վրա և այլն: Ամեն տեղ այս թռչունները չեն վախենում և թույլ են տալիս մարդուն մի քանի քայլ ՝ առանց կանգ առնելու միջատներ բռնելու: Խոշոր քաղաքներում նրանք հատկապես պատրաստ են տեղավորվել ցածր խոտածածկ մարգագետինների վրա ՝ մեծ, ասֆալտապատ տարածքների մոտ, հատկապես, եթե մոտակայքում կան երիտասարդ տոնածառեր, որոնց ճյուղերում բույն է դասավորված: Բայց վագիլների համար նույնիսկ ավելի գրավիչ են գետնին ծածկված փոքր բետոնե սալիկներով և խոտածածկ բույսերով, որոնք աճում են ճաքերի միջով և գրավում են բազմաթիվ միջատների ՝ հովվի տոպրակ, շղարշ, երիցուկներ, կոկորդ և այլն:

Բնակավայրերը, արդյունաբերական և տրանսպորտային համալիրները, կամուրջները և անասնապահական ֆերմերները տալիս են վագալներին անսահմանափակ թվով բնադրման վայրեր. Դրանց բները կարելի է գտնել մետաղական և սալաքար տանիքների տակ, ընկած աղյուսներից և ձգված ճառագայթներից խորշերում, խողովակների կույտերում, ճեղքերի ճեղքերում: գրանիտե պատնեշներ ՝ պատրաստված մետաղի ջարդոնների կույտերը հանելու համար և այլ նմանատիպ այլ վայրերում:

Սպիտակ վագի բույնը կարծես մակերեսային ամանի լինի, պատահականորեն հավաքված ցողուններից և տերևներից, սկուտեղի հետ, որը շարված էր ձիու մազերով և մազերով: Կլատչում կան 5-6 սպիտակ ձվեր `գորշ գծանշումներով: Հյուսիսային շրջաններում ամառվա ընթացքում վագտեյլներն ունեն մեկ կալանք, իսկ հարավային շրջաններում ՝ երկու կամ նույնիսկ երեք:

Ինկուբացիան տևում է հինգերորդ ձու դնելու պահից մոտ երկու շաբաթ: Արուն կերակրում է ինկուբացիոն էգին, իսկ ավելի ուշ ՝ նրա հետ միասին, դուրս եկած ճտերին: Բնում ճտերը կերակրելը շարունակվում է երկու շաբաթ, մինչդեռ երկու ծնողներն էլ սնունդով նրանց մոտ թռչում են օրական մինչև 300 անգամ: Երիտասարդները թողնում են բույնը, երբ չեն թռչում, իսկ ծնողները կերակրում են նրանց: Ձագերը համախմբվում են հոտերի մեջ և օգոստոսին սկսում են գաղթել ձմեռային տարածքներ: Անչափահասներին կարելի է հեշտությամբ առանձնացնել մոխրագույն վերին պոչով `սեւավուն վերին պոչով, մոխրագույնով` օքրա-կոկորդով, խոռոչով, կրծքավանդակով և գլխի կողերով:

Մարդկանց հետ միասին wagtails թափանցում են ամենահեռավոր տայգայի վայրերը ՝ բնակություն հաստատելով որսորդական խրճիթների և զբոսաշրջային ապաստարանների տանիքներին: Հատումներն ու այրումը նույնպես նպաստում են սպիտակ վագոնների շարժմանը շարունակական անտառներ, հատկապես եթե կան փոքր առվակներ և գետեր: Լեռներում և անապատներում թափթփուկները բույն են դնում հովիվների քարե և խճճված շենքերում, անասունների համար լքված ավսերից և ձմեռային ճամբարներից:

White Wagtail Fledgling

Սպիտակ վագիլները լավ են ապրում գերության մեջ ՝ խաղաղորեն համակերպվելով այլ թռչունների հետ և չվախենալով մարդկանց հանդեպ: Լ. Բ. Բոեմը խորհուրդ է տալիս նրանց պահել դպրոցների կենդանի անկյուններում: 60ґ30 см40 սմ չափի վանդակ բավականին հարմար է այս թռչունների համար: Վանդակում wagtails- ը շատ ժամանակ է ծախսում թռիչքների վրա նստելու վրա (բնության մեջ, ընդհակառակը, հաճախ տեսնում եք, թե ինչպես են գետնին վազում):

Բաց Titmouse, որի wagtails կարող է բույն. 1 - աթոռ, 2 - hinged կազմ

Թռչնանոցում կարող են ստեղծվել վագիլներ պահելու ավելի հարմարավետ պայմաններ: Թռչնանոցների օպտիմալ չափերը ՝ 3 մ երկարություն և 1-2 մ լայնություն: Պարիսպին պետք է հարել ձմեռային սենյակը, որտեղ ձմռանը արհեստական ​​լուսավորությունը թռչուններին հնարավորություն կտա լրացուցիչ սնունդ ստանալ: Թռչնանոցում կարող է կառուցվել plexiglass մակերեսային ջրամբար, որի եզրերը հաճելի է մամուռով տնկել: Թռչնանոցը պետք է չոր լինի և անձրևոտ չլինի:

Սպիտակ վագիլները սնվում են խառնուրդով միջատակեր թռչունների համար: Բացի դրանից, նրանք տալիս են քերած պանիր, շոգեխաշած և աղացած տավարի սիրտ և լյարդ, ձուկ: Այս ամենը լավ խառնվում է հիմնական կերակրման հետ: Ոչ բնադրող շրջանում հնարավոր է կերակրել մանրացված մորեխները, ցեցի թրթուրները և այլ միջատներ: Ամեն օր անհրաժեշտ է առաջարկել թարմ, լավ թակած կանաչիներ, երբեմն `որոշ հատապտուղներ:

Գերության մեջ վագիլների բուծումը դժվար չէ: Նիհար ճյուղերը, արմատները, խոտի շղարշը, մամուռը և կենդանիների մազերը հարմար են որպես բույն սարքի համար. Շան սանրված մազերը շատ լավ են երեսպատման համար, այլ ոչ թե ներքնակը, որը սովորաբար մնում է սանրին:

Chտերի առաջացման հետ անմիջապես ձվադրման օրը կրկնակի, իսկ հատումից հետո երրորդ օրը ՝ երեք անգամ ավելացնել կերին ավելացված մանր կտրատած կերակրատեսակների քանակը: Միեւնույն ժամանակ կերերին ավելացրեք մանր մորեխներ, ցեցներ կամ անտառային մրջյունների թրթուրներ: Թռչունները պետք է սնվեն օրական երեքից հինգ անգամ: Սկսեք տալ միջատի թրթուրներ, երբ ճտերը հասնեն 5-6 օրվա տարիքը, ոչ շուտ: Նախքան թռչուններին տալը, անհրաժեշտ է լավ լվանալ թրթուրները: Կերի մեջ պետք է ավելացնել վիտամիններ և հանքանյութեր:

Դեղին վագոն

Դեղին վագոն (Motacilla flava) սպիտակուցից փոքր-ինչ փոքր է: Բազմացման փետուրով արուն ունի կապտավուն գորշ ճակատ, պսակ, պարանոց և պարանոցի գագաթ, դեղնավուն հետույք, սպիտակավուն կոկորդ, պայծառ դեղին որովայն: Բնութագրական են դեղնավուն լայնակի շերտերը սեւ թևերի վրա. Ծայրահեղ սպիտակ պոչի փետուրները զարմանալի են: Իգական սեռը, ի տարբերություն արուի, ունի գլխի կանաչավուն շագանակագույն գագաթ և կրծքավանդակի վրա անորոշ շերտեր, իսկ որովայնի դեղին գույնը պայծառ չէ: Ձմռանը թե՛ էգը, թե՛ արուն ունեն մոխրագույն-դարչնագույն մեջք ու գլուխ, դեղնավուն որովայն:

Դեղին վագոնի բնադրման տարածքն ընդգրկում է հյուսիսային Աֆրիկան, Ասիան (բացառությամբ հարավ-արևելքի, ծայրահեղ հարավի և հյուսիսի), Եվրոպան (Բարենցի ծովի ափերից մինչև Միջերկրական ծով), Հյուսիսային Ամերիկան ​​(Ալյասկայից արևմուտք): Այս թռչունները ձմեռում են Արևադարձային և Հարավային Աֆրիկայում և Ասիայում:

Դեղին վագիլը նախընտրում է մարգագետին և ճահճային բնակավայրեր, երբեմն `հազվագյուտ թփերով և անտառային տարածքներով: Ի տարբերություն սպիտակ վագերի, այս թռչունները վախենում են և թռչում, երբ հայտնվում է մարդը: Yellowանճերը, փոքր բզեզները և այլ միջատները գերակշռում են դեղին վագերի դիետայում, որոնք թռչունները հավաքում են գետնից կամ ցատկելով վերև ՝ սավառնում են բույսերից:

Դեղին վագոնները հայտնվում են բնադրման վայրերում ապրիլի կեսերին: Նախ հասնում են մեծահասակ, վառ գույնի արուներ: Էգերը հայտնվում են մեկ շաբաթ անց, և նրանց արտաքին տեսքը համընկնում է զանգվածային միգրացիայի սկզբի հետ, որն ավարտվում է առաջին տասնամյակի վերջին `մայիսի կեսերին:

Arrivedամանած արական սեռի ներկայացուցիչները նախ զբաղեցնում են բնադրավայրերը և հսկում նրանց ՝ քշելով մրցակիցներին: Երբեմն դեղին վագիլները տեղավորվում են փոքր խմբերով, խմբում `մինչև 6 զույգ, բների միջև հեռավորությունը մոտ 100 մ է: Երկու նման խմբերի միջև հեռավորությունը կարող է հասնել կես կիլոմետրի:

Ա.Ս. Մալչևսկին, նկարագրելով դեղին վագոնների հոսանքը, շեշտում է, որ երգող տղամարդը թռչում է թփերի գագաթների վրայով, այժմ պլանավորում է, և այժմ թևերը թափահարում է ավելի արագ: Միեւնույն ժամանակ, նա կուչ է գալիս ՝ ցույց տալով մարմնի ստորին կողմի դեղին գույնը:

Դեղին վագիլները սկսում են բազմանալ, երբ խոտը սկսում է աճել դրանցով բնակեցված մարգագետիններում: Մեծ ջրհեղեղի հետ թռչունները 2-3 շաբաթ սպասում են ջրի անկմանը: Էգը տեղ է փնտրում բույնի համար, և նա նաև այն կառուցում է փորված փոսում ՝ խոտի մի փունջի, ուռուցիկի կամ բութի ծածկույթի տակ: Բույն կառուցելու համար պահանջվում է մոտ 5 օր: Արագ աճող խոտը ծածկում է բույնը և լավ քողարկում այն: Տղամարդն այս պահին ինտենսիվ երգում է թառի մոտ և պաշտպանում է էգին: Առաջին վտանգից նա տագնապալի աղաղակներ է հրապարակում, որոնց թռչունները հավաքվում են հարևան վայրերից: Նստած թփերի վրա ՝ նրանք սկսում են բարձր գոռալ ՝ շեղելով թշնամուն վտանգավոր գոտուց այն կողմ:

Դեղին վագոնի բույնը չոր ցողունների, արմատների և տերևների տերևներով բուրդով և ձիու մազով շարված ազատ ամանի տեսքով կառուցվածք է, որը վերևում ծածկված է կանաչով: Կլատչում կան 5-6 ձու, սպիտակ կանաչավուն երանգով, բծավոր մուգ գծանշումներով:

Վերջին ձուն դնելուց հետո էգը 13 օր ինկուբացնում է կալանքը: Ձագերը դուրս գալուց հետո նա մեկ շաբաթ գտնվում է բնում, տաքացնում է նրանց, իսկ հետո սկսում է կերակրել: Երկու ծնողներն էլ ամեն ժամ 7-10 բաժին սնունդ են բերում ճտերին: 11-12 օրվա ընթացքում ճտերը լքում են բույնը և թաքնվում մոտակայքում: 16–18 օրվա ընթացքում նորածինները լավ են թռչում, և ծնողները երկրորդ կալանքն են սկսում հունիսի վերջին: Երիտասարդները գաղթում են ափամերձ եղեգնուտներ և ջրածածկ ջրերի գերաճած ափեր, որտեղ նրանք միավորվում են չվող հոտերի մեջ:

Դեղին վագիլը բավականին հարմար է վանդակներում պահելու համար, չնայած հոբբիստների մոտ դա հազվադեպ է հանդիպում: Գերության մեջ պահելու և բուծման պայմանները հիմնականում նույնն են, ինչ սպիտակ վագիլը: Անհրաժեշտ է միայն պարիսպի կեսը տնկել բարձր խոտով. Դեղին վագոնը խուսափում է մարդկանց կողմից դրա համար նախատեսված բույն տեղերից: Եվ ևս մի բան. Խաչմերուկից խուսափելու համար ավելի լավ է տարբեր տեսակի վագլետներ առանձին պահել:

Նկարագրություն և բնակավայր

Սպիտակ վագայլ (Motacilla alba) - շատ բնորոշ տեսքի ամենատարածված և հաճախ հանդիպող թռչուններից մեկը. այն ունի բարակ մարմին, երկար ոտքեր և 18 սանտիմետրանոց պոչ, որն անընդհատ ցնցում է (որի համար էլ ստացել է իր անունը): Սպիտակ վագիլտն ապրում է տարբեր տեսակի բաց մշակութային լանդշաֆտներում, սիրում է ջրի մոտիկությունը, բնադրում է գետերի ջրհեղեղներում, ջրամբարների ափերին և բնակավայրերում: Սնվում է միջատներով, որոնք որսում է գետնին, ավելի հազվադեպ ՝ օդում:

Վերարտադրություն

Պոչը բույն է դնում բազմազան վայրերում. Բնական հողային խորքերում մարգագետնում և գետի ափին, ափամերձ ժայռի գերակշռված հողաշերտերի արմատների տակ, կամուրջների տակ, կուտակված գերանների միջև, աղյուսապատում, կեղևի կեղևի տակ: կիսափտած ծառ, քարե ցանկապատերի խորշերում, ծառերի խոռոչներում, փայտե կառույցների շարասյունների տակ և փշալարերի տակ, մետաղական խողովակների մեջ և այլն: Բարենպաստ տարիներին wagtails- ը երկրորդ անգամ է ճտեր տալիս:

Pin
Send
Share
Send
Send